


 



Addendum No. 1 
August 5, 2013 

To: Contract Documents, Plans and Specifications 
MoDOT Project No. 13-104B-1 

Dated: July 15, 2013 
 

ADDENDUM NO. 1 
TO 

CONTRACT DOCUMENTS, PLANS AND SPECIFICATIONS 
FOR IMPROVEMENTS TO THE 

MOUNTAIN VIEW AIRPORT 
MOUNTAIN VIEW, MISSOURI 

MODOT PROJECT NO. 13-104B-1 
 

 
To All Bidders:  You are requested to make all changes and/or additions contained in this 
addendum to the Bidding Documents.  Failure to acknowledge this Addendum in Proposal 
shall result in rejection of bid.  Bidders are informed that the above referenced Contract 
Documents, Plans and Specifications are modified as follows as of August 5, 2013: 

 
1. CONTRACT DOCUMENTS 

 
Section:  Technical Specifications 
Specification: MO-610 Structural Portland Cement Concrete 

 Revision:  Replace entire specification with attached 
 

 
2. PLANS 
 

Sheet Name: E300 
Sheet No.: 19 of 20 
Revision:  See attached revised sheet dated 08/05/13. 

 
 

3. QUESTIONS 
 

Question:  We would like to provide an LED Internal Light Kit with 
an isolation transformer in lieu of providing a power 
adaptor. We believe it is less cost and more efficient. 
Would this be acceptable to the Airport? 

 
Response: It will be acceptable for the Contractor to supply a new 

LED windcone in lieu of providing a power adaptor to 
supply the existing windcone, as specified. 

 
** END OF ADDENDUM NO. 1** 
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Addendum No. 1  MO-610-1    Jviation, Inc. 
August 5, 2013  MoDOT Project No. 13-104B-1 

ITEM MO-610 STRUCTURAL PORTLAND CEMENT CONCRETE 1 
 2 
DESCRIPTION 3 
 4 
610.1.1   This item shall consist of plain structural Portland cement concrete, prepared and 5 
constructed in accordance with these specifications, at the locations and of the form and dimensions 6 
shown on the plans. The materials and mixture shall meet the requirements of the 2004 Missouri 7 
Standard Specification for Highway Construction (MSSHC), Section 501-Concrete. 8 
 9 
All construction methods, testing and acceptance criteria shall be in accordance with the 10 
standards included within this Item MO-610. 11 
 12 
 13 
MATERIALS 14 
 15 
610-2.1  GENERAL.   Only approved materials, conforming to the requirements of these 16 
specifications, shall be used in the work. They may be subjected to inspection and tests at any time 17 
during the progress of their preparation or use. The source of supply of each of the materials shall 18 
be approved by the Engineer before delivery or use is started. Materials shall be stored and handled 19 
to insure the preservation of their quality and fitness for use and shall be located to facilitate prompt 20 
inspection. All equipment for handling and transporting materials and concrete must be clean before 21 
any material or concrete is placed therein. 22 
 23 
610-2.2  MATERIALS.   All materials, proportioning, slump, and air-entertainment for Portland 24 
cement concrete shall conform to requirements of the 2004 (MSSHC), Section 501, for Class B 25 
concrete and specifically as follows: 26 
 27 

a. Item Section 28 
 Reinforcing Steel for Concrete Structures 1036.1 29 
 Concrete Curing Material 1055 30 
 Materials for Joints 1057.1 31 
 32 

b. Coarse Aggregate.   The ledge stone from which the coarse aggregate will be produced 33 
has to have source approval from the Missouri Department of Transportation (MoDOT). Prior to 34 
use of the material, the contractor shall submit the current MoDOT source approval letter to the 35 
Engineer for the material proposed for use during construction. Source approval granted for “all 36 
types of highway construction” (Product Code 1005CACP) constitutes approval for all uses. Source 37 
approval granted for “all types except PCCP” (Product Code 1005CACM) comprises approval for 38 
all uses except portland cement concrete pavement. Source approval obtained for “all types except 39 
PCCP & PCCM” (Product Code 1002CAAC) is considered to be approval for all uses except 40 
portland cement concrete.  41 
 42 
The contractor shall submit certified test reports to the Engineer for the gradation of the coarse 43 
aggregate. The certification shall show the appropriate AASHTO test for the material, the test 44 
results, and a statement that the material passed or failed. The aggregate shall be sampled and tested 45 
for gradation using the following procedures: 46 
 47 

(1) Sampling Aggregates.  Sampling shall be in accordance with AASHTO T 2. 48 
 49 
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(2) Sieve Analysis of Fine and Coarse Aggregate.  The coarse aggregate shall be tested in 50 
accordance with AASHTO T 27 and meet the applicable gradation requirements of the MSSHC, 51 
Section 1005.1. 52 
 53 

(3) Material Passing No. 200 Sieve.  The portion of material passing the No. 200 sieve 54 
shall be tested in accordance with AASHTO T 11 and meet the requirements of the MSSHC, 55 
Section 1005.1. 56 
 57 
In lieu of the above gradation testing requirement, the contractor may provide documentation from 58 
MoDOT (District Materials Office) indicating that the material meets specification requirements. 59 
 60 

c. Fine Aggregate.  Prior to use of material, the contractor shall submit to the Engineer a 61 
certification from the supplier that the fine aggregate complies with the specification requirements. 62 
The certification statement shall be signed by an authorized representative of the supplier 63 
and shall be substantially as follows: 64 
 65 

“This certifies that the fine aggregate being supplied for this project complies with Section 66 
1005.2 of the 2004 Missouri Standard Specification for Highway Construction.” 67 

 68 
d. Material Acceptance.   Prior to the use of all other materials (cement, admixtures, 69 

reinforcing steel, etc.) proposed for use during construction, the contractor shall submit to the 70 
Engineer the appropriate manufacturer’s certification per the 2004 MSSHC indicating that the 71 
material meets specification requirements.  72 
 73 
 74 
CONSTRUCTION METHODS 75 
 76 
610-3.1  GENERAL.   The Contractor shall furnish all labor, materials, and services necessary for, 77 
and incidental to, the completion of all work as shown on the drawings and specified herein. All 78 
machinery and equipment owned or controlled by the Contractor, which he proposes to use on the 79 
work, shall be of sufficient size to meet the requirements of the work, and shall be such as to 80 
produce satisfactory work; all work shall be subject to the inspection and approval of the Engineer.   81 
 82 
610-3.2  CONCRETE COMPOSITION.   The concrete shall develop a compressive strength of 83 
3,000 psi in 28 days as determined by test cylinders made in accordance with ASTM C 31 and tested 84 
in accordance with ASTM C39. The concrete shall contain 5.5 percent of entrained air, plus or 85 
minus 1.5 percent, as determined by ASTM C 231 and shall have a slump of not more than 4 inches 86 
as determined by ASTM C 143. 87 
 88 
610-3.3  ACCEPTANCE SAMPLING AND TESTING.   Concrete for each structure will be 89 
accepted on the basis of the compressive strength specified in paragraph 3.2. The concrete shall be 90 
sampled in accordance with ASTM C 172. Compressive strength specimens shall be made in 91 
accordance with ASTM C 31 and tested in accordance with ASTM C 39. 92 
 93 
Concrete cylindrical test specimens shall be made in accordance with ASTM C 31 and tested in 94 
accordance with ASTM C 39. The Contractor shall cure and store the test specimens under such 95 
conditions as directed. All of this testing shall be performed by the Contractor. 96 
 97 
610-3.4  PROPORTIONING AND MEASURING DEVICES.   When package cement is used, 98 
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the quantity for each batch shall be equal to one or more whole sacks of cement. The aggregates 99 
shall be measured separately by weight. If aggregates are delivered to the mixer in batch trucks, the 100 
exact amount for each mixer charge shall be contained in each batch compartment. Weighing boxes 101 
or hoppers shall be approved by the Engineer and shall provide means of regulating the flow of 102 
aggregates into the batch box so that the required and exact weight of aggregates can be readily 103 
obtained. 104 
 105 
610-3.5  CONSISTENCY.   The consistency of the concrete shall be checked by the slump test 106 
specified in ASTM C 143. 107 
 108 
610-3.6  MIXING.   Concrete may be mixed at the construction site, at a central point, or wholly or 109 
in part in truck mixers. The concrete shall be mixed and delivered in accordance with the 110 
requirements of ASTM C 94. 111 
 112 
610-3.7  MIXING CONDITIONS.   The concrete shall be mixed only in quantities required for 113 
immediate use. Concrete shall not be mixed while the air temperature is below 40 F without 114 
permission of the Engineer. If permission is granted for mixing under such conditions, aggregates or 115 
water, or both, shall be heated and the concrete shall be placed at a temperature not less than 50 nor 116 
more than 100 F. The Contractor shall be held responsible for any defective work, resulting from 117 
freezing or injury in any manner during placing and curing, and shall replace such work at his/her 118 
expense. 119 
 120 
Retempering of concrete by adding water or any other material shall not be permitted. 121 
 122 
The delivery of concrete to the job shall be in such a manner that batches of concrete will be 123 
deposited at uninterrupted intervals. 124 
 125 
610-3.8  FORMS.   Concrete shall not be placed until all the forms and reinforcements have been 126 
inspected and approved by the Engineer. Forms shall be of suitable material and shall be of the type, 127 
size, shape, quality, and strength to build the structure as designed on the plans. The forms shall be 128 
true to line and grade and shall be mortar-tight and sufficiently rigid to prevent  displacement and 129 
sagging between supports. The Contractor shall bear responsibility for their adequacy. The surfaces 130 
of forms shall be smooth and free from irregularities, dents, sags, and holes. 131 
 132 
The internal ties shall be arranged so that, when the forms are removed, no metal will show in the 133 
concrete surface or discolor the surface when exposed to weathering. All forms shall be wetted with 134 
water or with a nonstaining mineral oil which shall be applied shortly before the concrete is placed. 135 
Forms shall be constructed so that they can be removed without injuring the concrete or concrete 136 
surface. The forms shall not be removed before the expiration of at least 30 hours from vertical 137 
faces, walls, slender columns, and similar structures; forms supported by falsework under slabs, 138 
beams, girders, arches, and similar construction shall not be removed until tests indicate that at least 139 
60% of the design strength of the concrete has developed. 140 
 141 
610-3.9  PLACING REINFORCEMENT.   All reinforcement shall be accurately placed, as 142 
shown on the plans, and shall be firmly held in position during concreting. Bars shall be fastened 143 
together at intersections. The reinforcement shall be supported by approved metal chairs. Shop 144 
drawings, lists, and bending details shall be supplied by the Contractor when required. 145 
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 146 
610-3.10  EMBEDDED ITEMS.   Before placing concrete, any items that are to be embedded 147 
shall be firmly and securely fastened in place as indicated. All such items shall be clean and free from 148 
coating, rust, scale, oil, or any foreign matter. The embedding of wood shall be avoided. The 149 
concrete shall be spaded and consolidated around and against embedded items. 150 
 151 
610-3.11  PLACING CONCRETE.   All concrete shall be placed during daylight, unless otherwise 152 
approved. The concrete shall not be placed until the depth and character of foundation, the 153 
adequacy of forms and falsework, and the placing of the steel reinforcing have been approved. 154 
Concrete shall be placed as soon as practical after mixing and in no case later than 1 hour after water 155 
has been added to the mix. The method and manner of placing shall be such to avoid segregation 156 
and displacement of the reinforcement. Troughs, pipes, and chutes shall be used as an aid in placing 157 
concrete when necessary. Dropping the concrete a distance of more than 5 feet, or depositing a large 158 
quantity at one point, will not be permitted. Concrete shall be placed upon clean, damp surfaces, free 159 
from running water, or upon properly consolidated soil. 160 
 161 
The concrete shall be compacted with suitable mechanical vibrators operating within the concrete. 162 
When necessary, vibrating shall be supplemented by hand spading with suitable tools to assure 163 
proper and adequate compaction. Vibrators shall be manipulated so as to work the concrete 164 
thoroughly around the reinforcement and embedded fixtures and into corners and angles of the 165 
forms. The vibration at any joint shall be of sufficient duration to accomplish compaction but shall 166 
not be prolonged to the point where segregation occurs. Concrete deposited under water shall be 167 
carefully placed in a compact mass in its final position by means of a tremie, a closed bottom dump 168 
bucket, or other approved method and shall not be disturbed after being deposited. 169 
 170 
610-3.12  CONSTRUCTION JOINTS.   When the placing of concrete is suspended, necessary 171 
provisions shall be made for joining future work before the placed concrete takes its initial set. For 172 
the proper bonding of old and new concrete, such provisions shall be made for grooves, steps, keys, 173 
dovetails, reinforcing bars or other devices as may be prescribed. The work shall be arranged so that 174 
a section begun on any day shall be finished during daylight of the same day. Before depositing new 175 
concrete on or against concrete which has hardened, the surface of the hardened concrete shall be 176 
cleaned by a heavy steel broom, roughened slightly, wetted, and covered with a neat coating of 177 
cement paste or grout. 178 
 179 
610-3.13  EXPANSION JOINTS.   Expansion joints shall be constructed at such points and of 180 
such dimensions as may be indicated on the drawings. The premolded filler shall be cut to the same 181 
shape as that of the surfaces being joined. The filler shall be fixed firmly against the surface of the 182 
concrete already in place in such manner that it will not be displaced when concrete is deposited 183 
against it.  184 
 185 
610-3.14  DEFECTIVE WORK.   Any defective work disclosed after the forms have been 186 
removed shall be immediately removed and replaced. If any dimensions are deficient, or if the 187 
surface of the concrete is bulged, uneven, or shows honeycomb, which in the opinion of the 188 
Engineer cannot be repaired satisfactorily, the entire section shall be removed and replaced at the 189 
expense of the Contractor. 190 
 191 
610-3.15  SURFACE FINISH.   All exposed concrete surfaces shall be true, smooth, free from 192 
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open or rough spaces, depressions, or projections. The concrete in horizontal plane surfaces shall be 193 
brought flush with the finished top surface at the proper elevation and shall be struck-off with a 194 
straightedge and floated.  Mortar finishing shall not be permitted, nor shall dry cement or sand-195 
cement mortar be spread over the concrete during the finishing of horizontal plane surfaces. 196 
 197 
When directed, the surface finish of exposed concrete shall be a rubbed finish. If forms can be 198 
removed while the concrete is still green, the surface shall be pointed and wetted and then rubbed 199 
with a wooden float until all irregularities are removed. If the concrete has hardened before being 200 
rubbed, a carborundum stone shall be used to finish the surface. When approved, the finishing can 201 
be done with a rubbing machine. 202 
 203 
610-3.16  CURING AND PROTECTION.   All concrete shall be properly cured and protected 204 
by the Contractor. The work shall be protected from the elements, flowing water, and from 205 
defacement of any nature during the building operations. The concrete shall be cured as soon as it 206 
has sufficiently hardened by covering with an approved material. Water-absorptive coverings shall be 207 
thoroughly saturated when placed and kept saturated for a period of at least 3 days. All curing mats 208 
or blankets shall be sufficiently weighted or tied down to keep the concrete surface covered and to 209 
prevent the surface from being exposed to currents of air. Where wooden forms are used, they shall 210 
be kept wet at all times until removed to prevent the opening of joints and drying out of the 211 
concrete. Traffic shall not be allowed on concrete surfaces for 7 days after the concrete has been 212 
placed.  213 
 214 
610-3.17  DRAINS OR DUCTS.   Drainage pipes, conduits, and ducts that are to be encased in 215 
concrete shall be installed by the Contractor before the concrete is placed. The pipe shall be held 216 
rigidly so that it will not be displaced or moved during the placing of the concrete.  217 
 218 
610-3.18  COLD WEATHER PROTECTION.   When concrete is placed at temperatures below 219 
40 F, the Contractor shall provide satisfactory methods and means to protect the mix from injury by 220 
freezing. The aggregates, or water, or both, shall be heated in order to place the concrete at 221 
temperatures between 50 and 100 F. 222 
 223 
After the concrete has been placed, the Contractor shall provide sufficient protection such as cover, 224 
canvas, framework, heating apparatus, etc., to enclose and protect the structure and maintain the 225 
temperature of the mix at not less than 50 F until at least 60% of the designed strength has been 226 
attained. 227 
 228 
610-3.19  FILLING JOINTS.   All joints which require filling shall be thoroughly cleaned, and any 229 
excess mortar or concrete shall be cut out with proper tools. Joint filling shall not be started until 230 
after final curing and shall be done only when the concrete is completely dry. The cleaning and 231 
filling shall be carefully done with proper equipment and in a manner to obtain a neat looking joint 232 
free from excess filler. 233 
 234 
 235 
METHOD OF MEASUREMENT 236 
 237 
610-4.1   Portland cement concrete shall not be measured separately. 238 
 239 
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 240 
BASIS OF PAYMENT 241 
 242 
610-5.1   No separate payment shall be made for this item as it will be considered incidental to other 243 
items. 244 
 245 
Payment will be made under: 246 
 247 
 248 
 249 
 250 
 251 

No payment shall be made for this item. 248 
 249 

**END OF ITEM MO-610** 250 
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