
 
 
August 17, 2018 
 
 
RE: Great Rivers Greenway District  
 Gravois Greenway  

Orlando’s to River des Peres Greenway – Phase 2 
Federal Project No.:  TAP + STP 9901(632) 
GRG Project No. 118A 
Addendum Number 2  
 

Bid Opening Date Is:  Not Changed 
___________________________________________________________________________ 
 
Organizations intending to submit a bid on Gravois Greenway, Orlando’s to River des Peres 
Greenway – Phase 2 are hereby advised of the following additions and modifications to the 
bidding documents: 
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ITEM NO. 1 – BIDDING QUESTIONS, ANSWERS AND CLARIFICATIONS 

 

QUESTION:  What are the horizontal loads from the abutment spread footing to be 
applied in the MSE wall internal stability? 

ANSWER:  The factored horizontal load from the abutment spread footing is 0.65k/ft. 

 

QUESTION:  Is the abutment footing bearing pressure surcharge of 4 KSF a factored or 
service load? 

ANSWER:  The bearing pressure surcharge of 4ksf is a factored load. 

 

QUESTION:  If a 4-sided PCBC is provided instead of the 3-sided structure shown, is the 
asphalt pavement combination shown in Detail 3, Sheet C.100 necessary?  Can the 
contractor simply lay down a 4" to 6" thick layer of bituminous pavement without the 
underlying aggregate? 

ANSWER:  If a 4-sided PCBC is provided, a 7” depth is required for the installation of the 
concrete trail edger shown in 7/C.100.  The asphalt section (with a 4-sided PCBC) can 
be 3” aggregate and 4” total thickness of bituminous pavement, or 7” of bituminous 
pavement.  A detail of a bond break, or similar, would be required between the PCBC 
and the concrete pavement. 

 

QUESTION:  Since the 10' minimum height is required for a width of 12.0', would a 14' 
span 4-sided PCBC be allowed?  Detail 7 on Sheet C.100 shows a 12" wide concrete 
shoulder beyond the 12' wide trail surface. 

ANSWER:  A 16’ clear width is required per detail 5 on C.127.  Section 5/C.127 is correctly 
dimensioned and detail 7/C.100 does not contradict the 24” concrete pavement width 
on each side of the bike path.  The preferred details for construction are as indicated 
on 5/C.127 and 2/C.900.  However, due to the 30-day maximum closure of the Weber 
Street on-ramp as outlined in JSP-07, at the contractor’s option, a 4-sided rectangular 
structure may be provided in lieu of the 3-sided arched structure to expedite the 
construction.  The width and minimum height requirements noted on the drawings must 
be maintained. 
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QUESTION:  Are precast headwalls anticipated for the pedestrian underpass? 

ANSWER:  Yes, as noted on C.211. 

 

QUESTION:  Will the contractor be required to provide any additional information to St. 
Louis County prior to the issuance of permits: 

ANSWER:  The contractor will need to provide their haul route to St. Louis County AND 
the cut and fill quantities for work within St. Louis County (outside of the MoDOT right-of-
way). 

 

QUESTION:  There are a number of details noted in the plans that are not shown on 
C.100.  The detail numbers are:  13, 14, 15, 21, 23, 24, 30-44.  Can you please provide 
these details?   

ANSWER:  The details requested can be found in the MoDOT standard dwgs as listed on 
the table on C.100.  The link to the standard drawings is available on Bid Express under 
“Plans and Specifications”. 

 

QUESTION:  JSP-500 – 2.5.4 specification requires bridge manufacturer to install support 
angles or tubes as shown on the plans.  The graphics on Sheets L-901 and L-900 don’t 
show any dimensions of the graphics and or support angles required. Would (2) 
continuous slotted angles on the outside of the structure be sufficient for graphic 
attachment?   

ANSWER:  A minimum of 3 connection points is required for each Trespa panel as shown 
on details 4/L-900 and 3/L-901, and each panel shall be attached individually.   
Continuous angles across the bridge structure are not allowed.  13mm trespa panels 
weigh 3.8 lbs per square foot.  The aluminum angle will be a minimum of ¼” thick and 
spaced approximately 36” on center.   

  

QUESTION: JSP-500 - Per 2.5.5 mounting plates are to be installed on the bridge to 
accommodate the 5 lights shown in the drawings.  Can we get a size of the base and a 
weight of the poles complete with lighting so that we can accommodate these in our 
bridge design?   

ANSWER:  See JSP-904 for LED luminaire assembly manufacturer and model no.  The 
base plate on the pole is 7.5” square.  The fixture weight is approximately 27 lbs and the 
weight of the pole and hardware are approximately 35 lbs. 
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QUESTION: JSP-500 –Item 10 Bearings calls out for both Stainless and Teflon for sliding 
plates and mentions elastomeric bearings.  Typically one or the other is specified with 
the Stainless and Teflon being the most common.  Is there a preference for bearing 
requirements?   

ANSWER:  Per JSP-500, either option is allowable. 

 

QUESTION:  Section 4.1.1 of JSP-500 calls for the prefabricated pedestrian bridges to be 
made from weathering steel. Section 8.1.1 details a procedure for weathering steel 
bridges and section 8.1.2 has a procedure for painted bridges. Confirm the bridges are 
to be weathering steel. 

ANSWER:  All bridges are to be weathering steel. 

 

QUESTION:  Is railroad liability insurance required? I did not see it specifically called out 
but there is mention of the possible need for railroad flaggers so this would imply the 
need for insurance even though it states all work is outside Railroad ROW. Please advise. 

ANSWER:  If the means and methods of construction, determined by the Contractor, 
require Work to be performed within railroad property, railroad insurance will be 
required. 

 

QUESTION:  Item (19) Prime Contractor Requirements Title 23 Code of Federal 
Regulations (CRF) 635.116(a) “The contractor must perform project work with its own 
organization equal to 30 percent of the total contract price” What does must perform 
project work with its own organization mean?  

ANSWER:  It means the project work has to be performed by prime contractor's forces. 
Work is defined as the furnishing of all labor, material, equipment and other incidentals 
necessary or convenient to the successful completion of the project and the carrying 
out of all of the duties and obligations imposed by the contract. 

 

QUESTION:  Are major materials purchased by the prime contractor part of work 
performed with its own organization? 

ANSWER:  Yes. Material purchased by the prime contractor has to be installed by the 
prime contractor to count towards the 30% minimum requirement of the total contract 
price. 
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QUESTION:  What is the clearance between the proposed top of bridge railing and the 
overhead Ameren lines for each span of the Bayless bridge? 

ANSWER:  Existing design low sag elevations are shown on the trail profile on C.204 and 
on C.900. Actual line elevations vary for each span and are dependent on variables 
such as load on line and temperature. 

 

QUESTION:  Builders Risk Insurance is not addressed in the insurance requirements. Is the 
General Contractor required to carry the Builders Risk Insurance or is this furnished by 
the Owner? 

ANSWER:  The General Contractor is required to carry the Builders Risk Insurance. 

 

QUESTION:  Is the GC responsible for the QC testing for the concrete, embankment, and 
asphalt? 

ANSWER:  Any testing required to substantiate product submittals shall be borne by the 
General Contractor. Testing in the field for soils, concrete and asphalt will be performed 
by the Developer's Testing Agency using MoDOT certified technicians. 

 

QUESTION:  On the Bid Form, there is an asphalt concrete overlay item #27 which is in 
the Roadway items of work. Bid items 82 through 90 are under the Bike/Ped work type. 
Are all of the quantities for actual road work such as that called out on details 6,7, 
8,9,45 and others included in the Bike/Ped work type rather than Roadway? 

ANSWER:  “Type of Work” break down is primarily an accounting device used for 
organizing bid items. Bid items that include work in multiple “Type of Work” categories 
were assigned to a single category for convenience. 

 

QUESTION:  The detail for trail paving calls for 2" of base and 2" of surface mix. With the 
tight rights of way, slopes, walls, existing roadways and other items, creating any type of 
access to the paving will be extremely difficult and costly. If separate access is not 
created, the asphalt for the surface mix will have to be hauled over the 2" of base. 
Hauling on 2" of base will destroy it. Would one course of 4" thickness be acceptable in 
lieu of what is specified? 

ANSWER:  Contractor shall submit a trail paving plan in accordance with detail 3/C.100 
and JSP-141. The trail paving plans shall be in accordance with the lift thickness 
limitations for each mix used. The surface of the asphalt trail shall be bituminous 
pavement wearing surface. 




